[Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
  [Δεκέμβριος 2018]
Αράχνη 5

To νέο τεύχος της Αράχνης περιλαμβάνει ανακοινώσεις δύο συνεδρίων. Το ένα είναι η ημερίδα Weaving the past: The archaeology of Textiles and Textile production in Greece in the First Millennium BC που έγινε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών στις 18 Μαρτίου 2016. Το δεύτερο είναι η ημερίδα του ARTEX Έρευνα και προβολή του Αρχαιολογικού Υφάσματος στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2016.
   
  [Σεπτέμβριος 2016]
Βρύσινας ΙΙ, η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Γιάννης Βαϊτσαράς
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Μαρία Πατέρα
   
   
 

Τα Πράγματα είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την προώθηση των επιστημών του ανθρώπου μέσω κυρίως υψηλής ποιότητας εκδόσεων. Στόχος της είναι να δημοσιεύει έντυπα και ηλεκτρονικά μία σειρά από βιβλία ή τόμους περιοδικών με μεγάλες απαιτήσεις επιμέλειας και εκτύπωσης.

ΙστορίαΑρχαιολογίαΑνθρωπολογίαΦιλολογία
Αρχαία και Σύγχρονη Γραμματεία

 

Στον τόμο με τις μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού συνεισφέρουν οι καθηγητές Χρίστος Ντούμας για το αρχιτεκτονικό πρότυπο στην Εποχή του Χαλκού, Θεοδόσης Τάσιος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αρχαίων ελληνικών δημόσιων έργων, Ναννώ Μαρινάτου για τα ιερά στη μινωική θρησκεία και Γιάννης Παπαδόπουλος για τον Μνησικλή και τα Προπύλαια στην Ακρόπολη και τις σύγχρονες περιπέτειες του μνημείου.

Σχετικά με το Ακρωτήρι Θήρας όπου η συμβολή της Κλαίρης Παλυβού είναι καθοριστική και πολυποίκιλη οι μελέτες των Αναστασίας Δεβετζή, Αγγελίας Παπαγιαννοπούλου και Γιάννη Μπίτη προβάλλουν πλευρές του οικισμού και της κοινωνίας του, ενώ η Νατάσα Αγγελοπούλου εστιάζει το ενδιαφέρον της σε κυκλαδικές περιοχές εκτός Ακρωτηρίου Θήρας, στην Πρωτοκυκλαδική Νάξο. Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικές μελέτες κοινωνικής ανθρωπολογίας (Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Δήμητρα Ντούσκου).

Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν οι συμβολές των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι οποίοι πήραν μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη νήσο Θηρασία που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από την Κλαίρη Παλυβού και την Ίρις Τζαχίλη (Δανιήλ, Ριτζούλη, Αθανασίου, Πατρίκα, Νάση, Μολίδα, Γκουλιοπούλου, Τούρτας, Ζαχαράτος). Είναι μία γενιά φοιτητών που σχεδόν για τρία χρόνια έζησαν στη Θηρασία με πάθος, πλησιάζοντας το ανθρώπινο τοπίο και μαθαίνοντας το χώρο επί τόπου, με το σώμα και την ψυχή τους, σαν μοναδική εμπειρία άμεσης γνώσης και ζωής. Αυτή προσπάθησαν να περάσουν στις μελέτες τους στον τόμο και ίσως διακρίνεται ανάμεσα από τις γραμμές.

*****